10 Taman Negara Paling Indah di Thailand

Share Artikel

Thailand ialah sebuah negara yang mempunyai banyak taman negara yang menakjubkan. Sekiranya anda melawat negara yang indah ini, taman-taman negara di Thailand menjanjikan suasana berbeza yang menarik berbanding kawasan yang membangun beserta hotel dan resort. Taman-taman ini memberi anda peluang untuk melihat beberapa padang belantara dan hidupan liar Thailand yang belum diganggu. Berikut beberapa taman negara yang paling menarik di negara ini.

10. Taman Negara Kui Buri


Sumber gambar

Terletak berhampiran sempadan Myanmar, Taman Negara Kui Buri diiktiraf sebagai salah satu destinasi terbaik di Thailand untuk melihat hidupan liar, terutamanya gajah. Kumpulan gajah sering dijumpai mandi di kolam penyiram berhampiran pencawang Pa Yang, yang dilengkapi dengan platform hidupan liar. Walaupun pelawat dibenarkan memacu kereta mereka sendiri ke taman, anda mesti mengambil pemandu pelancong untuk meneroka kawasan taman yang dilindungi. Lawatan menggunakan trak pikap atau kenderaan 4 × 4. Anda boleh menyewa khemah atau banglo jika anda ingin bermalam. Sekiranya anda datang ke sini antara bulan Mei dan November, anda perlu menjangkakan banyak hujan. Bulan-bulan yang paling kering biasanya adalah bulan Jun dan Julai.

9. Taman Negara Kaeng Krachan


Sumber gambar

Kaeng Krachan adalah taman nasional terbesar di Thailand dan berada di sempadan Rizab Semulajadi Tanintharyi di Burma. Taman ini kebanyakannya hutan hujan, dan terkenal dengan kabus pagi yang tebal meliputi taman dengan bukit-bukit yang melekat di atas awan kabut sekitar bulan Disember-Mac, mewujudkan pemandangan yang menakjubkan. Taman ini juga terkenal dengan hidupan liar yang pelbagai, terutamanya burung dan rama-rama. Lebih daripada 400 spesies burung telah dikenalpasti di sini, termasuk spesies langka seperti pitta gergasi, argus yang hebat dan bangau leher berbulu. Terdapat juga banyak mamalia, seperti macan tutul, anjing liar, beruang dan gajah. Anda boleh naik bot di salah satu taman dua sungai atau tasik besar. Taman Negara Kaeng Krachan adalah destinasi yang menarik untuk pelbagai aktiviti, termasuk hiking melalui hutan, memerhati burung, berperahu atau menelusuri salah satu puncak tertinggi di situ.

8. Taman Negara Khao Sam Roi Yot


Sumber gambar

Taman negara yang terletak di Wilayah Prachuap Khiri Khan ini, terkenal dengan bukit batu kapurnya. Nama taman ini bermaksud "gunung dengan 300 puncak." Banyak pengunjung datang ke sini untuk melihat Gua Phaya Nakhon, sebuah gua besar yang mempunyai kuil Buddha di dalamnya. Taman ini juga merupakan destinasi yang popular untuk pemerhati burung, dan anda dapat melihat kira-kira 300 spesies burung di sini. Januari dan Februari merupakan masa yang baik untuk memerhatikan burung-burung bermigrasi. Jika anda tinggal di Hua Hin, mudah untuk mengatur lawatan sehari ke Taman Negara Khao Sam Roi Yot.

7. Taman Negara Khao Yai


Sumber gambar

Taman Negara Khao Yai, yang terletak di tengah Thailand, telah dibuka pada tahun 1962 sebagai taman negara pertama di Thailand. Taman ini berada di Banjaran Sankamphaeng, jadi ia adalah destinasi yang popular untuk pejalan kaki dan pendaki gunung. Anda juga akan menemui landskap lain seperti padang rumput dan hutan tropika. Taman ini juga menarik minat pencinta hidupan liar. Beberapa spesies yang anda mungkin lihat di sini termasuk gibbons, macan tutul, monyet dan gajah. Walaupun agak sukar, tetapi mungkin dapat juga melihat harimau. Anda juga boleh menemui banyak air terjun di taman yang terbesar iaitu Haew Narok.

6. Taman Negara Erawan


Sumber gambar

Taman Negara Erawan terletak di barat Thailand, di Wilayah Kanchanaburi. Salah satu tarikan utama taman ialah Air Terjun Erawan, sebuah air terjun tujuh tingkat yang dinamakan sempena gajah dari mitologi Hindu. Anda boleh naik air terjun ini dan mandi di kolam renang. Taman ini juga mempunyai beberapa gua yang boleh anda eksplorasi. Cara paling mudah untuk sampai ke taman ialah dengan mengambil bas dari Kanchanaburi, yang mengambil masa kira-kira satu setengah jam. Terdapat beberapa bas setiap hari, jadi perjalanan lebih mudah. Jika anda ingin menghabiskan lebih dari satu hari di Taman Negara Erawan, anda boleh berkhemah atau menyewa sebuah banglo.

5. Taman Negara Mu Ko Surin


Sumber gambar

Mu Ko Surin adalah kumpulan pulau yang dilindungi di Laut Andaman, 60km (37 batu) dari tanah besar. Pulau-pulau ini menawarkan banyak tempat snorkeling yang hebat, dengan air yang jernih, terumbu karang yang menakjubkan dan pelbagai jenis ikan, penyu laut dan kehidupan laut yang lain. Terdapat juga beberapa tempat yang hebat untuk menyelam, seperti Richelieu Rock, tapak menyelam yang terkenal di dunia. Anda boleh mengambil pakej lawatan ke taman laut ini atau melawat sendiri. Beberapa pulau menawarkan perkhemahan atau banglo untuk disewa. Taman Negara Mu Ko Surin adalah destinasi ideal jika anda ingin menghabiskan masa bersantai di pantai atau snorkeling.

4. Taman Negara Mu Ko Ang Thong


Sumber gambar

Taman Negara Mu Ko Ang Thong, di Teluk Thailand, ialah taman negara marin yang terdiri daripada 42 buah pulau. Cara terbaik untuk melihat taman ini ialah dengan melakukan lawatan bot atau menyewa bot anda sendiri. Kapal bot laju dan kayak kedua-duanya popular di sini. Terdapat banyak tempat yang baik untuk snorkeling dan menyelam. Anda boleh menyewa khemah atau banglo jika anda ingin menginap satu atau lebih malam. Beberapa pulau mempunyai pantai pasir putih yang indah manakala yang lain mempunyai gunung di mana anda boleh mendaki dan menikmati pemandangan indah di bahagian atas. Di samping pelbagai kehidupan marin, anda dapat melihat monyet, berang-berang, babi hutan, daun berdebu dan monyet kera di pulau-pulau.

3. Taman Negara Khao Sok


Sumber gambar

Taman negara ini, yang terletak di Wilayah Surat Thani, terdiri daripada hutan hujan. Taman ini sebenarnya dianggap sebagai tempat tadahan hujan di Thailand, yang membantu menyokong kepelbagaian tumbuhan dan haiwan yang luas. Di samping beratus-ratus spesies burung, taman ini mempunyai kucing liar, rusa, tapir, gajah dan babi hutan. Anda juga boleh menemui salah satu bunga terbesar dunia di sini, Rafflesia kerrii yang jarang ditemui, yang mana di Thailand hanya di Khao Sok. Musim kering, antara bulan Jun dan Oktober, ialah masa yang optimum untuk dikunjungi. Antara April dan Jun ialah musim monsun, ketika banjir menjadi perkara biasa dan banyak laluannya licin.

2. Taman Negara Mu Ko Similan


Sumber gambar

Taman Negara Mu Ko Similan adalah satu lagi taman laut Thailand yang mempunyai 11 buah pulau, kira-kira 70 km (43 batu) dari pantai Laut Andaman. Pulau granit ini cantik di atas air sepertimana di bawah. Di atasnya hutan hujan, dikelilingi dengan pantai putih dan diapit oleh terumbu karang. Antara bulan Disember dan April, perairan sangat jernih, menjadikannya masa yang tepat untuk snorkeling dan menyelam. Beberapa pulau, seperti Ko Miang dan Ko Simlan, mempunyai hotel dan restoran. Terdapat beberapa syarikat yang menawarkan lawatan menyelam di pulau-pulau tersebut. Anda juga boleh terus menunggang bot selama beberapa malam dan pergi bersiar-siar sepanjang hari.

1. Taman Negara Ao Phang Nga


Sumber gambar

Taman Negara Ao Phang Nga adalah sebuah taman laut di Wilayah Phang Nga, bahagian selatan Thailand. Terdapat beberapa perkara untuk dilihat di taman ini. Jadi anda boleh menghabiskan sekurang-kurangnya beberapa hari di sini. Taman ini mempunyai teluk yang terdiri dari 42 buah pulau karst, dengan sejumlah pantai yang indah, tebing batu kapur dramatik, gua dan laguna untuk diterokai. Tempat yang paling popular ialah Pulau James Bond, diberi namanya selepas sebahagian daripada The Man With the Golden Gun difilemkan di sini. Sekiranya anda ingin meneroka gua-gua, anda perlu mengambil perjalanan sehari ke Gua Koh Panak, yang hanya boleh dilalui dengan bot.


Sumber gambar

Artikel diterjemah dan disunting dari sumber

P/S- Sebaik-baik manusia ialah yang memberikan manfaat kepada orang lain. Jangan lupa tekan butang share ?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

tagsfolder-open