10 Pulau Terbaik di Indonesia

10 Pulau Terbaik di Indonesia

Share Artikel

Di antara Lautan India dan Pasifik, dan secara langsung di garisan Khatulistiwa, ialah negara Indonesia. Negara ini mempunyai lebih 18,000 pulau yang menarik. Pulau-pulau yang terkenal seperti Jawa, Sumatra dan Borneo adalah antara yang terbesar di dunia, tetapi yang lebih kecil juga patut dikunjungi. Walaupun tidak semuanya didiami, dengan angka lebih daripada 6,000. Pulau-pulau ini mempunyai pantai yang indah, gunung berapi yang menakjubkan, beberapa destinasi menyelam terbaik di dunia dan budaya eksotik. Jika anda merancang perjalanan ke nusantara terbesar di dunia, ini adalah pulau-pulau terbaik di Indonesia yang anda perlu pergi.

10. Pulau Ternate


Sumber Gambar

Kepulauan Maluku, yang dahulu dikenali sebagai Kepulauan Spice, adalah satu-satunya tempat di dunia di mana pala, jaring, ulas dan beberapa rempah-rempah berharga lain ditanam. Hari ini, mereka sebahagian besarnya jarang berpengunjung. Salah satu yang paling menarik dari Kepulauan Maluku ialah Ternate, sebuah pulau kecil yang kini merupakan ibu kota wilayah tersebut. Sejak Ternate pernah mempunyai perdagangan rempah yang begitu menguntungkan, pulau itu adalah tempat bagi beberapa kubu, yang kebanyakannya kini sudah terjejas. Peminat sejarah pasti ingin melawat Fort Oranje, yang dibina oleh Belanda, dan Fort Tolukko, yang dibina oleh Portugis, Belanda dan Sepanyol. Terdapat juga banyak tempat yang baik untuk berenang, termasuk perairan yang jelas di Pantai Sulamadaha. Mendominasi Ternate ialah Volcano Gamalama, yang meletus hingga akhir 2011.

9. Lombok


Sumber Gambar

Hanya di sebelah timur Pulau Bali yang kurang dikenali, tetapi tidak kurang cantik, pulau Lombok. Pulau ini sangat popular dengan pelancong, dan ia mempunyai beberapa bandar kecil. Bandar terbesar, Mataram, di mana anda boleh menemui istana abad ke-18 yang menakjubkan di Taman Mayura. Serta Taman Narmada, sebuah kuil Hindu bertukar menjadi taman di mana penduduk tempatan, pelancong dan juga raja-raja datang untuk lepak dan bersantai. Lombok juga terdapatnya Kuta, destinasi pantai yang berkembang pesat di mana surfing ialah aktiviti kegemaran. Kuta ialah syurga backpacker, yang memaparkan pantai yang luar biasa dan suasana santai yang mengasyikkan.

8. Kepulauan Wakatobi


Sumber Gambar

Di tenggara tenggara Indonesia ialah Provinsi Sulawesi Tenggara, yang terdapat Kepulauan Wakatobi. Nusantara kecil ini terkenal dengan satu perkara khususnya; Menyelam. Kepulauan Wakatobi dianggap sebagai salah satu tempat menyelam terbaik di seluruh Indonesia, namun ia kurang sesak daripada beberapa destinasi pelancongan yang lain. Banyak resort dan hotel tempatan yang menawarkan pakej kepada penyelam, dari penginapan di hotel beserta aktiviti menyelam. Dua tempat terbaik di kepulauan Wakatobi untuk menyelam termasuk Pulau Tomia, yang terkenal dengan kehidupan marinnya, dan Pulau Hoga, yang terkenal dengan terumbu karangnya yang berwarna-warni.

7. Kepulauan Bangka-Belitung


Sumber Gambar

Tidak jauh dari perairan pulau utama Sumatera, terletaknya Kepulauan Bangka-Belitung. Pulau-pulau ini adalah tempat yang hebat untuk dikunjungi jika anda mencari beberapa pantai terbaik di dunia. Kebanyakan pantai jenis batu yang panjang, sebahagian besarnya tiada batu-batu kecil dan mempunyai pasir putih yang murni bersama-sama dengan air yang bersih dan jernih. Anda juga boleh meneroka sebahagian dari banyak rumah api Belanda, kebanyakannya dari abad ke-19, yang dibina ketika pulau-pulau itu adalah sebahagian dari laluan pedagang yang jauh lebih besar. Bangunan penjajah Belanda di seluruh pulau juga mengimbau masa lalu rantau ini.

6. Kepulauan Banda


Sumber Gambar

Di Maluku Selatan terletaknya Kepulauan Banda, sebuah kepulauan yang paling terkenal dengan pengeluaran rempah-rempahnya. Nutmeg, khususnya, meletakkan Kepulauan Banda pada peta pada masa lalu. Kepulauan Banda yang pernah berada di bawah kawalan Portugis, Belanda dan juga British pada masa lalu, mewujudkan budaya yang unik. Jangan mengharapkan pusat membeli-belah atau tarikan utama di Kepulauan Banda, tetapi impikan pemandangan luar biasa dan rekreasi luar. Kegiatan hiburan yang popular termasuk mendaki Gunung Api, puncak tertinggi di kepulauan, snorkeling di laut dan makan di Ikan Bakar, atau ikan yang baru ditangkap dan panggang.

5. Pulau Flores


Sumber Gambar

Flores merupakan salah satu pulau di Kepulauan Sunda Kecil. Flores dalam bahasa Portugis bermaksud bunga. Pulau ini tidak dapat dinafikan sebagai salah satu keindahan pemandangan yang luar biasa. Selain Pulau ini banyak menawarkan keindahan semulajadinya yang tersendiri, ia juga terkenal sebagai pintu masuk ke Pulau Komodo. Labuanbajo di Flores pula tempat yang biasa untuk feri mengambil penumpang menuju ke Taman Negara Komodo, tempat di mana kita dapat melihat Komodo di habitat semulajadi mereka. Di Flores, daya tarikan yang paling menarik ialah pengumpulan tasik kawah di Gunung Kelimutu, yang kerap kali mengubah warna berikutan perubahan mineral dan kimia akibat gas gunung berapi.

4. Bunaken


Sumber Gambar

Tidak jauh dari timur laut Sulawesi terletaknya Pulau Bunaken, pangkalan bagi mereka yang ingin menjelajahi Taman Laut Negara Bunaken. Setelah mengetahui bahawa taman marin ini merupakan habitat kepada 70 peratus spesies ikan di Lautan Pasifik Indo-Barat, mudah untuk mengerti mengapa Bunaken adalah tempat yang paling popular untuk aktiviti menyelam dan snorkeling. Secara umumnya, tempat kawasan ini lebih sesuai kepada penyelam yang sudah mahir. Walaubagaimanapun, snorkeling di kawasan cetek berdekatan garis pantai yang terdapat terumbu karang semakin popular sekarang.

3. Kepulauan Gili (Tempat tinggal)


Sumber Gambar

Salah satu destinasi pelancongan paling popular di seluruh Indonesia ialah Kepulauan Gili, yang terletak di luar pantai Lombok. Suatu ketika dulu pernah menjadi kiblat untuk backpackers, Kepulauan Gili tidak lagi asing. Kawasan terbesar di Kepulauan Gili, Gili Trawangan, ialah tempat yang sempurna untuk menyelam skuba, bersantai dengan senaman yoga selama seminggu atau surfing. Pulau Gili Meno dikenali sebagai yang paling romantik dan terkenal sebagai tempat untuk pasangan berbulan madu. Pulau Gili Air pula sangat terkenal dengan penyelam skuba serius yang menginginkan keadaan yang tiada tanding tanpa banyak orang di dalam air.

2. Kepulauan Raja Ampat


Sumber Gambar

Di wilayah Papua, Indonesia ialah Kepulauan Raja Ampat. Walaupun terdapat lebih dari 600 pulau yang membentuk kepulauan Raja Ampat, hanya empat pulau yang utama; Waigeo, Misoo, Bantanta dan Salawati. Pulau-pulau ini dikenali dengan kepelbagaian biologi mereka, menjadikannya tempat terbaik untuk penyelam skuba, snorkelers dan pencinta burung. Di Raja Ampat, anda boleh melihat burung-burung langka seperti Cendrawasih dan Wilson Birds of Paradise. Pulau-pulau ini juga menjadi lokasi kepada pantai yang indah, dengan air biru yang cetek dan pasir putih halus. Lagun memberikan perlindungan dari angin dan tempat yang istimewa untuk berehat di syurga. aktiviti yang turut popular di pulau ini ialah menetap bersama penduduk tempatan dan mempelajari kraf dan kemahiran tempatan.

1. Bali


Sumber Gambar

Bali merupakan pulau yang paling terkenal antara pulau-pulau di Indonesia. Walaupun ia boleh jadi sesak semasa musim kemarau, ia tetap menjadi salah satu pulau terbaik di Indonesia untuk dikunjungi. Juga dikenali sebagai Pulau Dewa, Bali menawarkan landskap yang pelbagai, pantai yang luar biasa dan budaya Hindu yang menarik. Salah satu tempat paling menarik di pulau ini ialah bandar Ubud, rumah dengan hutan yang dipenuhi dengan monyet, artis dan galeri. Semasa di Bali, anda dapat meneroka kuil-kuil Hindu, berjalan kaki di kaki bukit gunung berapi aktif yang disebut Gunung Batur atau melihat teras beras tradisional yang masih ditanam oleh penduduk setempat. Sekiranya terdapat sukan luaran yang anda boleh bayangkan, mungkin terdapat di Bali. Surfing, berkayak, memancing, yoga, dan menyelam ialah kegembiraan yang boleh anda peroleh dan nikmati di pulau Bali yang indah dan mengujakan ini.


Sumber Gambar

Artikel diterjemah dan disunting dari sumber

P/S- Sebaik-baik manusia ialah yang memberikan manfaat kepada orang lain. Jangan lupa tekan butang share ?

Share:

One comment on “10 Pulau Terbaik di Indonesia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tagsfolder-open